English Srpski Mapa sajta
 
Faq
Galerija
Press
Kontakt
Research
Pocetna strana
Informacioni sistem
Akreditovane analize po standardu SRPS ISO/IEC 17025:2006, akreditacioni broj 01-367, za period:
april 2012 - april 2016
 
Cenovnik usluga laboratorije  
10 - годишњица Центра за преклиничка тестирања активних супстанци

У 2018 години Центар за преклиничка тестирања активних супстанци (ФП7 пројекат CPCTAS, GA 206809, 2008-2011.) обележава 10 година од оснивања. Развијајући идеју и делатности Центра, Пројекат МПНТР Републике Србије „Преклиничка испитивања биоактивних супстанци“ (ПИБАС, ИИИ41010) реализује научно-истраживачке и едукативне делатности интердисциплинарног карактера у области биомедицине и биотехнологије. ПМФ је координатор Пројекта, а главни реализатори су Факултет медицинских наука и Економски факултет Универзитета у Крагујевцу. У периоду 2011- 2018., истраживачи Пројекта су публиковали преко 1450 референци, од чега више од 600 у међународно признатим монографијама и часописима (М10 и М20), одбрањене су 22 докторске дисертације; на Пројекту је било ангажовано укупно 89 истраживача, од чега 40 новозапослених младих у истраживачком и научном звању. У 2018 години, 25 истраживача у научном и истраживачком звању запослено је преко Пројекта на овим факултетима, од чега 20 на ПМФу.

 
Докторска дисертација Данијеле Цветковић

Докторска дисертација “Улога молекуларних механизама неоангиогенезе као тумор маркера у индивидуализацији терапије пацијената са карциномом дојке“ Данијеле Цветковић са Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, једна је од 10 награђених на јубиларним 50. годишњим наградама за најбоље докторске дисертације у школској 2016/2017. у Привредној комори Србије. За ову награду конкурисало је 28 радова из области медицине, машинства, електротехнике, техничких наука, саобраћаја, телекомуникација, грађевинарства, архитектуре, економије, туризма, фармације, драмских и примењених уметности са универзитета из Београда, Крагујевца, Ниша, Новог Сада и Приштине. Одлуком жирија, којем је, како кажу, један од основних критеријума при оцењивању радова била применљивост у привреди, са акцентом на економичност решења, награђено је 10 дисертација. Међу њима је и дисертација “Улога молекуларних механизама неоангиогенезе као тумор маркера у индивидуализацији терапије пацијената са карциномом дојке“ Данијеле Цветковић са Природно-математичког факултета крагујевачког Универзитета.

 
Радионица проточне цитофлуоримeтријe

Истраживачи Лабораторијe за ћeлијску и молeкуларну биологију, др Драгана Шeклић и Милeна Јовановић истраживач приправник, су 19.11.2018. похађалe радионицу проточнe цитофлуоримeтријe коју јe организовала фирма Beckman Coulter у Крагујeвцу. Овом приликом прeзeнтованe су могућности flow цитомeтријe као мeтодe на инструмeнту Cytoflex, уз дeмонстрaцију рада на апарату, на узорцима крви.

 
Конференција у Новом Саду

Истраживачи-приправници, Стефан Благојевић и Невена Планојевић, из Лабораторије за ћелијску и молекуларну биологију са Природно-математичког факултета, Универзитета у Крагујевцу, учествовали су на VIII конференцији биохемијског друштва Србије, која је одржана у Новом Саду 16. новембра 2018. године. Своје резултате представио је Стефан Благојевић у виду постер презентације.

 
Конгрес у Београду

На Четвртом интернационалном конгресу Српског друштва за митохондријалну и слободно-радикалску физиологију, који је одржан у Београду од 28. до 30. септембра 2018. године, своје резултате у виду постер презентација представљале су др Драгана Шеклић, др Милена Милутиновић и Милена Јовановић, истраживачи Лабораторије за ћелијску и молекуларну биологију са Природно-математичког факултета, Универзитета у Крагујевцу.

 
Конгрес у Кладову

Истраживачи Лабораторије за ћелијску и молекуларну биологију су учествовали на Другом конгресу биолога, који је одржан у Кладову од 25. до 30. септембра 2018. године. Своје резултате представљале су др Милена Милутиновић и др Данијела Цветковић у виду постер презентација.

 
Ноћ истраживача

На манифестацији „Ноћ истраживача“ која је одржана у Крагујевцу 28. септембра 2018 године своје поставку у виду екпсеримента, модела и постера представили су Стефан Благојевић, Невена Планојевић и Маја Ћупурдија, истраживачи-приправници из Лабораторије за ћелијску и молекуларну биологију са Природно-математичког факултета, Универзитета у Крагујевцу.

 
Одбрана докторске дисертације Јелене Кошарић

Истраживач Јелена Кошарић је 25. 09. 2018. одбранила докторску дисертацију под називом "Испитивање молекуланих механизама дејства неких органоселенских једињења на редокс статус ћелија канцера колона HCT-116 и дојке MDA-MB-231“

 
Наши истраживачи у Петници

У периоду од 22. до 27.9.2018. године истраживачи приправници Лабораторије за ћелијску и молекуларну биологију (Јована Јованкић, Александра Никезић, Невена Планојевић и Маја Ћупурдија) учествовали су на трећој по реду Петничкој школи молекуларне биологије под називом „PCR у биолошким и биомедицинским истраживањима“.

 
Одбрана докторске дисертације Драгане Шеклић

Истраживач Драгана Шеклић је 14. 09. 2018. одбранила докторску дисертацију под називом „Молекуларни механизми миграције ћелија карцинома колона у антитуморском деловању новосинтетисаних платина (IV)комплекса и природних биоактивних супстанци“

 
Конференција у Мађарској

Истраживачи Лабораторије за ћелијску и молекуларну биологију су учествовали на Конференцији Федерације Европског Биохемијског Друштва (FEBS3+ "From Molecules to Living Systems"), која је одржана у Мађарској, Шиофок од 2. до 5. септембра 2018. године. Резултате својих најновијих истраживања, представљале су др Драгана Шеклић у виду постер презентације и истраживач Александра Никезић у виду усменог излагања.

 
Danijela Cvetković dobitnik nagrade fondacije Ljubijankić Goran

ДР ДАНИЈЕЛА ЦВЕТКОВИЋ - ИСТРАЖИВАЧ ИНСТИТУТА ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ – ДОБИТНИК НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉУ ДОКТОРСКУ ДИСЕРТАЦИЈУ ИЗ ОБЛАСТИ МОЛЕКУЛАРНЕ БИОЛОГИЈЕ ЗА 2017. ГОДИНУ ФОНДАЦИЈЕ "ГОРАН ЉУБИЈАНКИЋ"

 
Powered by Information processing laboratory, Physics department, Faculty of Science, University of Kragujevac, Serbia, 2015